Składniki:
300 g makaronu (kokardki, rurki),
100 g wędzonego łososia w plastrach,
1/2 czerwonej cebuli,
1 op. śmietany (może być zwykła, ale najlepiej Cremefine do gotowania),
3/4 szklanki przecieru pomidorowego (lub mała puszka koncentratu),
łyżka oliwy z oliwek,
parmezan do posypania - wg uznania...
Jak przyrządzić?
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy łososia pokrojonego w drobne kawałeczki oraz posiekaną drobno cebulę. Podsmażamy, aż łosoś będzie jasnoróżowy.Dodajemy przecier pomidorowy i chwilę podgrzewamy.Wlewamy śmietankę i podgrzewamy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.Wlewamy sos do garnka z odcedzonym, ugotowanym makaronem i dokładnie mieszamy.
Jak podawać?
Do smaku można posypać tartym parmezanem...
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Kasiulka |