Składniki:
500 g makaronu (świderki, casarecce, kokardki),
1/2 główki kalafiora (lub opakowanie mrożonego),
1/2 główki brokuła (lub jw.),
1 op. anchois,
2 ząbki czosnku,
2 dojrzałe pomidory,
łyżka siekanej bazylii (świeżej),
3-4 łyżki bułki tartej,
łyżka masła,
oliwa z oliwek
Jak przyrządzić?
Do gotującej się, osolonej wody wrzucamy kalafior i brokuły (w małych kawałkach). Gdy woda ponownie się zagotuje, dorzucamy makaron i gotujemy wg czasu na opakowaniu. Odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka.Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy anchois oraz drobno posiekany czosnek. Smażymy, aż filety się rozpadną. Dodajemy do garnka z makaronem.Na tej samej patelni rozpuszczamy masło z dwiema łyżkami oliwy, wsypujemy tartą bułkę, podsmażamy krótko i również dodajemy do makaronu.Pomidory kroimy w kosteczkę, dodajemy do makaronu. Garnek stawiamy na gazie i chwilę podgrzewając, wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy bazylię.Smacznego :)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Autor | Kasiulka |