Składniki:
Ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej,
ćwierć szklanki mąki ziemniaczanej,
szklanka cukru,
2 jaja,
4 żółtka,
5 łyżek czekolady w proszku albo napoju czekoladowego w proszku,
łyżeczka cukru pudru.
Nadzienie:
30-40 dag truskawek,
2 szklanki śmietany kremówki (to wychodzą dwa małe kartoniki),
2 opakowania śmeitan-fix,
jeśli jest gorąco, to jeszcze śnieżkę, żeby krem się nie ropłynął pod wpływem ciepła,
3/4 szkanki cukru pudru.
Do dekoracji:
może to być pozostały krem, jeśli zostanie (mnie zostało;)),
może to być polewa czekoladowa,
na to układamy pokrojone truskawki.
Jak przyrządzić?
Ciasto:Żółtka oddzielić od białek. Ze wszystkich żółtek i połowy cukru pudru utrzeć kogel-mogel. Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem, połączyć z koglem-moglem. Obie mąki wymieszać z proszkiem czekoladowym, wsypywać do masy żółtkowej, powoli ucierając, delikatnie wymieszać. Dużą formę wyłożyć pergaminem, równo rozprowadzić ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut i piec w temperaturze 190 st. C. Upieczone ciasto wyjąć, wierzch posypać cukrem pudrem, przykryć wilgotną ściereczką, przewrócić, zdjąć pergamin, zrolować gorący biszkopt razem ze ściereczką wokół. Uważać, żeby się nie połamał;)Krem:truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na cząstki, śmietankę ubić z cukrem pudrem, śmietan-fix i śnieżką, wymieszać z owocami. Ochłodzony biszkopt rozwinąć, rozłożyć krem, ponownie zawinąć. Jeśli zostało kremu, posmarować wierzch rolady i udekorować truskawkami. Odstawić do lodówki do zastygnięcia. Jeśli robimy bez kremu na wierzchu: Przygotować polewę według przepisu na opakowaniu, polać roladę, udekorować truskawkami.Smacznego!
Uwagi:
Pychotka;)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 15 |
Kaloryczność | ok. 270 kcal na porcję |
Autor | kalipso |