Składniki:
2 piersi kurczaka,
3 szt. papryk: najlepiej w trzech kolorach,
3 duże cebule,
2 ząbki (większe) czosnku,
1 łyżeczka imbiru w proszku,
1 mała ostra papryczka (może być marynowana),
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego rozrobionego w szklance lub trochę więcej wody,
olej do podsmażenia,
1 łyżka sosu sojowego,
1 kieliszek wódki,
sól do smaku
Jak przyrządzić?
Po umyciu piersi kurczaka pokroić w paseczki, następnie posolić do smaku, dodać sos sojowy i wódkę, wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę.W garnkopatelni podsmażyć na oleju pokrojoną w kostkę cebulę wraz z czosnkiem na złoto, dodać imbir, przesmażyć chwilkę, dodać rozrobiony koncentrat pomidorowy i pokrojoną drobniuto papryczkę. Posolić do smaku. Gotować minutkę i do takiego sosu włożyć piersi kurczaka. Dusić do momentu, aż piersi będą miękkie i wtedy włożyć umytą i pokrojoną w paski paprykę. Dusić chwilę - gdy papryka zacznie robić się miękka - danie jest gotowe.
Jak podawać?
Podawać z makaronem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Marta |