Składniki:
Sos biały: 2 piersi kurczaka, białe wino (półwytrawne), oliwa z oliwek, śmietanka 30%, migdały (płatki), przyprawy do smaku: sól i pieprz. Sos czerwony: pomidory z puszki, cebula, bazylia, oregano, sól, pieprz. Makaron (szerokie wstążki).
Jak przyrządzić?
Sos biały: pierś kurczaka kroimy na cienkie paski, wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek, smażymy kilka minut. Stopniowo dolewamy białego wina, dusimy. Na samym końcu posypujemy płatkami z migdałów i dolewamy śmietani, aż zgęstnieje.Sos czerwony: pomidory wrzucamy na rozgrzaną oliwę wraz z cebulą pokrojoną w półksiężyce, dusimy, przyprawiamy.Gotujemy makaron. Podajemy w kolejności: makaron, sos czerwony i biały.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Iwokubus |