Kurczak na białym winie z migdałami

Przepis kulinarny

Składniki:

Sos biały: 2 piersi kurczaka, białe wino (półwytrawne), oliwa z oliwek, śmietanka 30%, migdały (płatki), przyprawy do smaku: sól i pieprz. Sos czerwony: pomidory z puszki, cebula, bazylia, oregano, sól, pieprz. Makaron (szerokie wstążki).

Jak przyrządzić?

Sos biały: pierś kurczaka kroimy na cienkie paski, wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek, smażymy kilka minut. Stopniowo dolewamy białego wina, dusimy. Na samym końcu posypujemy płatkami z migdałów i dolewamy śmietani, aż zgęstnieje.Sos czerwony: pomidory wrzucamy na rozgrzaną oliwę wraz z cebulą pokrojoną w półksiężyce, dusimy, przyprawiamy.Gotujemy makaron. Podajemy w kolejności: makaron, sos czerwony i biały.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćprosty
AutorIwokubus

Kurczak na białym winie z migdałami: Podobne przepisy

Kurczak na białym winie z migdałami: wypróbuj również

Powiązane Tematy