Składniki:
30 g drożdży,
600 g mąki pszennej,
80-100 g cukru,
torebka cukru waniliowego,
250 ml ciepłego mleka,
100 g masła,
2 jajka,
szczypta soli,
1 kg truskawek,
cukier trzcinowy gruby do posypania,
1 jajko do posmarowania
Jak przyrządzić?
Mąkę wsypać do dużej miski - zrobić w środku wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać trochę cukru, szczyptę soli i zalać kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawić - drożdże muszą "zabulgotać". Następnie dodajemy resztę cukru, jajka i po trochu mleko, wyrabiając ciasto - najlepiej ręką. Dolewamy stopniowo masło, zagniatając całość. Ciasto musi być sprężyste i odklejać się od dłoni. Gładkie ciasto odstawiamy w misce, pod ściereczką do wyrośnięcia - na jakąś godzinę. Następnie ponownie zagniatamy i wykładamy do formy wysmarowanej masłem. Ciasto najlepiej wyłożyć palcami, pozostawiając po bokach wyższe brzegi. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Następnie smarujemy ciasto rozkłóconym jajkiem - układamy truskawki (umyte i osuszone), posypujemy całość grubym cukrem trzcinowym wg uznania i w zależności od tego, jak słodkie są truskawki. Resztą jajka smarujemy wystające brzegi ciasta.Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni C na jakieś 25-30 minut.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | ula |