Składniki:
4 filety z piersi kurczaka, szczypta soli, pieprz, 2-3 łyżki oleju, 20 dag długoziarnistego ryżu z domieszką ryżu dzikiego (gotowanego na parze), 70 dag marchewki, świeżo wyciśnięty sok z 2 dużych pomarańczy, 1/2 łyżki jagód jałowca, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki śmietany kremówki, 1 pęczek natki pietruszki.
Jak przyrządzić?
Filety podzielić wzdłuż na połowę. Umyć, natrzeć solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanej patelni po ok. 8 min z każdej strony.Marchewkę obrać, umyć, pokroić ukośnie w cienkie plasterki. Włożyć do małej ilości osolonego wrzątku, gotować 8-10 min. Mięso zdjąć z patelni, zabezpieczyć przed wystygnięciem (np. w piekarniku).Sos pozostały z patelni rozprowadzić sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Dodać drobno pokruszone jagody jałowca, zagotować. Mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać ze śmietaną. Zagęścić sos, ponownie zagotować, doprawić solą i pieprzem na pikantnie. Natkę pietruszki drobno posiekać.Do ryżu i marchewki dodać pietruszkę. Porozkładać na talerzach ryż, marchewkę i filety i polać sosem pomarańczowym. Udekorować ziołami.
Potrzebne przybory:
Parowar bądź patelnia i 2 garnki, wyciskarka do owoców.
Jak podawać?
Na talerzach, przybranie z ziół.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | KARINA |