Filety z kurczaka w sosie pomarańczowym - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

4 filety z piersi kurczaka, szczypta soli, pieprz, 2-3 łyżki oleju, 20 dag długoziarnistego ryżu z domieszką ryżu dzikiego (gotowanego na parze), 70 dag marchewki, świeżo wyciśnięty sok z 2 dużych pomarańczy, 1/2 łyżki jagód jałowca, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki śmietany kremówki, 1 pęczek natki pietruszki.

Jak przyrządzić?

Filety podzielić wzdłuż na połowę. Umyć, natrzeć solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanej patelni po ok. 8 min z każdej strony.Marchewkę obrać, umyć, pokroić ukośnie w cienkie plasterki. Włożyć do małej ilości osolonego wrzątku, gotować 8-10 min. Mięso zdjąć z patelni, zabezpieczyć przed wystygnięciem (np. w piekarniku).Sos pozostały z patelni rozprowadzić sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Dodać drobno pokruszone jagody jałowca, zagotować. Mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać ze śmietaną. Zagęścić sos, ponownie zagotować, doprawić solą i pieprzem na pikantnie. Natkę pietruszki drobno posiekać.Do ryżu i marchewki dodać pietruszkę. Porozkładać na talerzach ryż, marchewkę i filety i polać sosem pomarańczowym. Udekorować ziołami.

Potrzebne przybory:

Parowar bądź patelnia i 2 garnki, wyciskarka do owoców.

Jak podawać?

Na talerzach, przybranie z ziół.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania50 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt25 zł
AutorKARINA

Filety z kurczaka w sosie pomarańczowym: Podobne przepisy

Filety z kurczaka w sosie pomarańczowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy