Składniki:
300 g twardego tofu, 100 g brokułów, 100 g kapusty pekińskiej, 1 duża marchew, 2 średniej wielkości cebule, 150 g kiełków sojowych, 1 ząbek czosnku, olej,
3 łyżki jasnego sosu sojowego, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego, 1 łyżeczka soli,
2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Jak przyrządzić?
Tofu i kiełki umyć i osuszyć, pokroić tofu na 4-cm kawałki. Umyte brokuły i kapustę pokroić w kawałki, marchew i cebulę w plasterki, czosnek bardzo drobno poszatkować.Na dużej patelni mocno rozgrzać olej. Dodać tofu i przyrumienić na brązowo ze wszystkich stron (ok. 5 minut), po czym zdjąć z patelni. Ponownie dodać olej, rozgrzać, smażyć czosnek na brązowo i dodać brokuły, marchew i cebulę. Na mocnym ogniu smażyć ok. 1 minuty, stale mieszając. Dodać kapustę, kiełki, oba sosy sojowe, sól i cukier, dusić kolejną minutę. Mąkę rozmieszać z 4 łyżkami wody, zalać warzywa, krótko zagotować. Do całości dodać tofu. Całą potrawę doprawić sosem sojowym, solą i cukrem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 6 min. |
Trudność | prosty |
Autor | monika |