Składniki:
50 dag filetów z dorsza, sok z cytryny, kilka gałązek koperku, mała marchewka, kawałek selera, łyżka masła, sól, pieprz ziołowy. Sos: szklanka wywaru z warzyw, mały kubeczek jogurtu naturalnego, 3 łyżki świeżych posiekanych listków estragonu lub łyżeczka suszonego, czubata łyżeczka mąki, łyżka oleju, sok z cytryny, cukier, sól.
Jak przyrządzić?
Rybę oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Marchewkę i seler obrać, pokroić w drobną kostkę. Porcje ryby umieścić w naczyniu do gotowania na parze, obłożyć warzywamii koperkiem, na wierzchu położyć wiórki masła. Przykryć, gotować 30 min. Przygotować sos: Mąkę lekko zrumienić na oleju, mieszając, przestudzić, wymieszać z kilkoma łyżkami wywaru, wlać pozostały wywar, przyprawić, zagotować, połączyć z jogurtem, posypać estragonem. Rybę polać sosem.
Jak podawać?
Podawać z ryżem i warzywami.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Autor | beasia |