Schab nadziewany śliwkami - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

schab wieprzowy, suszone śliwki, pestki słonecznika (łuskane), ziemniaki, warzywa sezonowe

Jak przyrządzić?

Schab pokroić na plastry o grubości około 1,5 centymetra. Ostrym nożem przekroić "grzbiet" kotleta do połowy, w ten sposób powstanie kieszeń, w której umieścimy nadzienie. Kotlet solimy, nacieramy ząbkiem czosnku, skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy odrobiną majeranku, odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Do nadzienia użyjemy: wcześniej namoczonych śliwek suszonych, które drobno siekamy i mieszamy z pestkami słonecznika (do jednej porcji 4 śliwki i jedna łyżeczka ziaren). W kieszeni kotleta ciasno upychamy nadzienie i spinamy wykałaczkami, gotujemy na parze do miękości. Jeśli naczynie do gotowania na parze jest wielopoziomowe, umieszczamy w nim ziemniaki oraz warzywa (w zależności od sezonu mogą to być brokuły, brukselka, szparagi, marchew czy inne).

Jak podawać?

Można podawać także z ryżem i sosem śliwkowym.

Uwagi:

Dobrze, by schab był dość szeroki, łatwiej się nadziewa.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Porcje1
Przybliżony koszt5 zł
Autorzofia winiarek

Schab nadziewany śliwkami: Podobne przepisy

Schab nadziewany śliwkami: wypróbuj również

Powiązane Tematy