Składniki:
schab wieprzowy, suszone śliwki, pestki słonecznika (łuskane), ziemniaki, warzywa sezonowe
Jak przyrządzić?
Schab pokroić na plastry o grubości około 1,5 centymetra. Ostrym nożem przekroić "grzbiet" kotleta do połowy, w ten sposób powstanie kieszeń, w której umieścimy nadzienie. Kotlet solimy, nacieramy ząbkiem czosnku, skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy odrobiną majeranku, odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Do nadzienia użyjemy: wcześniej namoczonych śliwek suszonych, które drobno siekamy i mieszamy z pestkami słonecznika (do jednej porcji 4 śliwki i jedna łyżeczka ziaren). W kieszeni kotleta ciasno upychamy nadzienie i spinamy wykałaczkami, gotujemy na parze do miękości. Jeśli naczynie do gotowania na parze jest wielopoziomowe, umieszczamy w nim ziemniaki oraz warzywa (w zależności od sezonu mogą to być brokuły, brukselka, szparagi, marchew czy inne).
Jak podawać?
Można podawać także z ryżem i sosem śliwkowym.
Uwagi:
Dobrze, by schab był dość szeroki, łatwiej się nadziewa.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 1 |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | zofia winiarek |