Składniki:
pierś kurczaka, cebula, sos barbecue lub koncentrat pomidorowy, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Pół piersi kurczka oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na folii aluminiowej. Wierzch polać obficie sosem barbecue oraz ułożyć krążki cebuli (sporo). Można dodać też zioła wg uznania, np. bazylię. Folię zwinąć, całość wstawić do piekarnika. Piec, aż kurczak będzie miękki. Potrawę można śmiało robić również na grillu lub parowarze.
Potrzebne przybory:
folia aluminiowa, nóż
Jak podawać?
Potrawę podaje się każdemu na talerzyku w zawiniątku w folii z dodatkiem ryżu.
Uwagi:
Potrawa jest niezwykle łatwa i szybka w przygotowaniu. Do jej sporządzenia nie używamy żadnego tłuszczu. Kurczak jest bardzo soczysty, cebulka mięciutka.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Idka |