Składniki:
60 dag filetów z dorsza, morszczuka, mintaja lub innej ryby, 2 cebule, 1 pietruszka, 1 mała marchew, kawałek selera, 1 duża łyżka zielonej pietruszki, sól, 1/2 łyżeczki cukru, 4-5 dag masła lub margaryny, 1 jajko ugotowane na twardo
Jak przyrządzić?
Oczyszczoną włoszczyznę pokrojoną w talarki podgotować w małej ilości wody, dodać sól i odrobinę cukru. Filety razem ze skórką pokroić na porcje, ułożyć je skórą do dołu, posolić i posypać pietruszką lub drobno pokrojoną cebulą. Następnie zwinąć je i spiąć patyczkiem. Tak przygotowane filety włożyć do podgotowanego wywaru i przy bardzo powolnym wrzeniu gotować. Po ugotowaniu wyjąć, odcedzić, polać stopionym masłem i posypać zieloną pietruszką i posiekanym ugotowanym na twardo jajkiem.
Jak podawać?
Podawać z ziemniakami i surówką z białej kapusty.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Barbara |