Składniki:
swieże pomidory, czosnek, oliwa z oliwek, spaghetti, swieża bazylia, parmezan, woda i sól
Jak przyrządzić?
W trakcie gotowania wody na spaghetti przyrządzić sos. Na oliwie obrumienić 2 ząbki czosnku, dodać pokrojone pomidory bez pestek i skórki (najlepsze są małe, typu śliwka, bo są względnie suche). Podgotować 5 minut i dodać kilka listków świeżej bazylii. Na wrzącą osoloną wodę wrzucić spaghetti i gotować al dente ok. 20 min. Odlać na durszlaku i wymieszać z sosem w dużej płaskiej salaterce albo na tej samej patelni z sosem. Posypać parmezanem i serwować. Szybkie i dobre.
Potrzebne przybory:
patelnia, garnek na wodę, nóż
Jak podawać?
Na dużej płaskiej salaterce.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | belva |