Składniki:
350 g makaronu (np. wstążki),
500 g pieczarek,
szparagi (brokuły też mogą być) – kupuję na oko, tak by składników było po równo,
1 jogurt naturalny,
łyżka majonezu,
przyprawa do kurczaka (np. firmy Kamis),
kostka rosołowa, vegeta,
sól i pieprz,
ząbek czosnku,
natka pietruszki
Jak przyrządzić?
Najpierw należy przygotować sos jogurtowy, tak by później był już gotowy pod ręką. W tym celu należy wymieszać jeden mały jogurt naturalny z łyżką majonezu, do tego dodać trochę przyprawy do kurczaka, nie za dużo, tak by sos nie był za słony. Przyprawa doda oryginalnego smaku. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki.Pokroić pieczarki w grubsze plasterki, gotować aż do miękkości w bulionie – rosół, w którym są gotowane, tak przyprawić, by nadawał się do zjedzenia, wg uznania, można też posiekać ząbek czosnku i dodać do rosołu, ale nie należy przesadzić. Można dodać pietruszkę, nada ona aromatu.Przygotować szparagi, pokroić w kawałki średniej wielkości, ugotować na parze (ewentualnie w osolonym wrzątku). Ugotować makaron, odlać wodę.Odcedzić pieczarki, bulion wlać do osobnego naczynia – powinniśmy otrzymać wywar o smaku pieczarkowym.Pieczarki połączyć z makaronem, dodać brokuły i wszystko wymieszać. Na koniec polać sosem jogurtowym, posypać natką. Podawać na ciepło, razem z gorącym bulionem pieczarkowym.
Potrzebne przybory:
Do gotowania szparagów można użyć specjalnego naczynia z sitkiem do gotowania na parze.
Uwagi:
Można także podawać na zimno, używając sosu jako elementu łączącego – powstanie wtedy wspaniała sałatka makaronowo-pieczarkowo-szparagowa :-)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | rene |