Składniki:
paczka brokułów mrożonych,
3 plastry boczku,
2 piersi kurczaka,
3 łyżki jogurtu naturalnego,
4-5 jaj,
starty zółty ser (ilość dowolna),
2 łyżki masła,
sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa, chili
Jak przyrządzić?
Boczek pokroić w kostkę i obsmażyć bez tłuszczu na patelni. Piersi kurczaka pokroić w paseczki i dorzucić do boczku. Dodać sól, pieprz i chili do smaku. Smażyć na złoto. Mrożone brokuły gotować w małej ilości osolonej wody przez około 5 minut (nie powinny być miękkie), a następnie odcedzić. Jajka rozbełtać z jogurtem i drobno startym serem. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Płaskie naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Brokuły rozdzielić na mniejsze cząstki i rozłożyć równomiernie w naczyniu, dodać boczek z kurczakiem, a następnie zalać masą jajeczno-serową. Wierzch posypać resztą startego sera. Zapiekać przez 20 minut, aż masa jajeczno-serowa zetnie się i nabierze złocistego koloru.
Potrzebne przybory:
naczynie żaroodporne
Jak podawać?
Na talerzu z dodatkiem świeżego listka bazylii i z lampką różowego wina.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Elzaa |