Składniki:
Biszkopt:
6 jaj,
30 dag cukru,
25 dag mąki,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Placek orzechowy:
25 dag zmiażdżonych orzechów (najlepiej laskowe),
4 jaja,
25 dag cukru,
2 łyżki miodu,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
30 dag margaryny,
2 jaja,
cukier,
czekolada lub czekolada w proszku,
2 łyżeczki żelatyny.
Jak przyrządzić?
Biszkopt: białka ubić, dodać cukier i żółtka, na samym końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Piec w 180 st. C przez 30 min. Po ostudzeniu przekroić.Placek orzechowy: Ubić białka. Połączyć żółtka, cukier, orzechy, miód, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem i dodać ubite białka. Piec krótko na złoty kolor.Masa czekoladowa: Margarynę utrzeć. Jaja z cukrem utrzeć na parze, połączyć z margaryną, dodać rozpuszczoną czekoladę i żelatynę.Przekładać:biszkopt, masa, placek orzechowy, masa, biszkopt.
Jak podawać?
Wierzch można posypać startą czekoladą.
Uwagi:
Może wydawać się trudne, ale nie jest. Polecam, wszystkim smakuje.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | bardzo trudny |
Porcje | cała blacha! |
Kaloryczność | ogromna |
Autor | MARTA ;-) |