Składniki:
marchewka,
kukurydza,
ziemniaki,
pietruszka,
brokuły,
sos sojowy (1/3 szklanki na patelnię),
olej do smażenia (broń Boże nie oliwa z oliwek!),
1-2 łyżki mąki (pszenna albo żytnia),
sól,
pieprz,
śmietana (18% albo więcej)
Jak przyrządzić?
Warzywa obrać, pokroić wedle uznania (zwykle plasterki).Warzywa obgotować, aż zmiękną (nie można przesadzić, bo się rozpadną przy smażeniu). Odcedzić.Nalać odrobinę oleju na patelnię (naprawdę odrobinę, tyle aby patelnia była tłusta), rozgrzać do wysokiej temperatury (ma praktycznie dymić).Wrzucić warzywa (uwaga: pryska).Obsmażać na maksymalnym gazie, ciągle mieszając, aby nie przywarło.Jak wypuści sok (do 5-7 minut), oprószyć mąką, zamieszać i podsmażać jeszcze z minutę (mąka ma zniknąć).Posolić, popieprzyć dodać przyprawy wedle uznania.Podlać sosem sojowym, zamieszać (warzywa mają się nim pokryć), przykryć, zmniejszyć gaz o połowę.Dusić 5-10 minut.Dodać śmietanę, dobrze zamieszać, potrzymać na gazie jeszcze z minutę.Gotowe.
Jak podawać?
W zasadzie potrawa tzw. jednogarkowa - stanowi pełen obiad, można podawać jako sałatkę.Podawać na gorąco.
Uwagi:
Do obsmażanie nadaje się praktycznie dowolne w miarę twarde warzywo, niezawierające dużej ilości wody, np. fasolka szparagowa.Nie należy raczej smażyć ogórków i pochodnych, bo wychodzi papka.Można kupić warzywa już zblanszowane, np. "Warzywa na patelnię" Hortex, wtedy czas przygotowania maleje do 20 minut.Potrawę doskonale przygotowuje się w woku, byle miał pokrywkę.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnia |
Autor | cupek |