Warzywa smażone - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

marchewka,
kukurydza,
ziemniaki,
pietruszka,
brokuły,
sos sojowy (1/3 szklanki na patelnię),
olej do smażenia (broń Boże nie oliwa z oliwek!),
1-2 łyżki mąki (pszenna albo żytnia),
sól,
pieprz,
śmietana (18% albo więcej)

Jak przyrządzić?

Warzywa obrać, pokroić wedle uznania (zwykle plasterki).Warzywa obgotować, aż zmiękną (nie można przesadzić, bo się rozpadną przy smażeniu). Odcedzić.Nalać odrobinę oleju na patelnię (naprawdę odrobinę, tyle aby patelnia była tłusta), rozgrzać do wysokiej temperatury (ma praktycznie dymić).Wrzucić warzywa (uwaga: pryska).Obsmażać na maksymalnym gazie, ciągle mieszając, aby nie przywarło.Jak wypuści sok (do 5-7 minut), oprószyć mąką, zamieszać i podsmażać jeszcze z minutę (mąka ma zniknąć).Posolić, popieprzyć dodać przyprawy wedle uznania.Podlać sosem sojowym, zamieszać (warzywa mają się nim pokryć), przykryć, zmniejszyć gaz o połowę.Dusić 5-10 minut.Dodać śmietanę, dobrze zamieszać, potrzymać na gazie jeszcze z minutę.Gotowe.

Jak podawać?

W zasadzie potrawa tzw. jednogarkowa - stanowi pełen obiad, można podawać jako sałatkę.Podawać na gorąco.

Uwagi:

Do obsmażanie nadaje się praktycznie dowolne w miarę twarde warzywo, niezawierające dużej ilości wody, np. fasolka szparagowa.Nie należy raczej smażyć ogórków i pochodnych, bo wychodzi papka.Można kupić warzywa już zblanszowane, np. "Warzywa na patelnię" Hortex, wtedy czas przygotowania maleje do 20 minut.Potrawę doskonale przygotowuje się w woku, byle miał pokrywkę.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Kalorycznośćśrednia
Autorcupek

Warzywa smażone: Podobne przepisy

Warzywa smażone: wypróbuj również

Tłuszcze do smażenia

... Sprawa pozornie jest prosta i większość z nas nie zastanawia się, w jaki sposób tłuszcz do smażenia wpływa na smak oraz wartość odżywczą potraw. Jeśli chcemy pochwalić się zdolnościami kulinarnymi ... i przyrządzać potrawy najlepiej jak to tylko ...

dawno temu

Kaczka z warzywami

... Kaczka z warzywami to danie, które przygotujesz dosyć sprawnie. Jest doskonałe dla osób, które przepadają za mięsem. Kaczkę musisz wprawdzie usmażyć, ale warzywa możesz przygotować bardzo zdrowo na przykład w parowarze, dzięki czemu potrawa ...

dawno temu

Warzywa z ryżem

... chwilę na przeczytanie poniższego artykułu, dowiesz się, jak zrobić ryż z warzywami po chińsku, a także poznasz ciekawe informacje na temat chińskiej kuchni. ... , że kuchnia chińska to mozaika, będąca źródłem niekończących się inspiracji. ...

dawno temu

Sposób na smażonego łososia

... Smażony łosoś to prawdziwa gratka dla wszystkich, którzy uwielbiają ryby. Jest pyszny, a podany z brokułami staje się jeszcze bardziej zdrowy. To danie rybne jest proste w przygotowaniu ... i podsmaż z obu stron. Krok 3 Smażony łosoś potrzebuje ...

dawno temu

Smażony ser

... zaoszczędzić sobie czas i pieniądze. Zaliczyć do nich trzeba przede wszystkim pizze, różnego rodzaju pomysły na zupy, zapiekanki, a także smażony ser. Jeżeli jesteś ciekawa, co to takiego i w jaki sposób można zużyć zepsuty twaróg, poświęć ...

dawno temu

Duszone warzywa na zdrowie

... Duszone warzywa to doskonały pomysł na obiad dla tych, którzy nie jedzą mięsa. Tę wegetariańską potrawę przygotowuje się bardzo szybko i zwykle wszystkim smakuje, z wyjątkiem osób ... pokrój je w kostkę i wrzuć do cukinii. Krok 4 Do tej pory ...

dawno temu

Panga z warzywami z parowaru - bardzo zdrowo

... odżywczych niż podczas tradycyjnego gotowania, nie mówiąc już o smażeniu. Spróbuj zrobić pangę z warzywami w sosie greckim. ... odżywczych niż podczas tradycyjnego gotowania, nie mówiąc już o smażeniu. Spróbuj zrobić pangę z warzywami w sosie ...

dawno temu

Pokochaj zielone warzywa

...   Niektóre z warzyw mogą nas odrzucać – wyglądem, zapachem lub smakiem. Do takich warzyw zaliczają się między innymi brokuły, brukselka, groszek nieraz nawet kalafior. Warto jednak je polubić i często jeść, bo dostarczają organizmowi dużo ...

dawno temu

Smażone udka na niedzielny obiad

... Szukasz pomysłu na obiad? Dobrze trafiłaś. Oto przepis na smażone udka, który sprawi, że cała rodzina pokocha niedzielne spotkania przy stole. Myślisz, że będziesz musiała poświęcić na ich przygotowanie cały dzień? Nic bardziej mylnego. To jedna ...

dawno temu

Smażona cukinia - pomysł na kolację

... Smażona cukinia to doskonały pomysł na kolację albo podwieczorek. Coś zamiast kanapek albo sałatki. Robi się ją w tak prosty sposób, że opisanie tej czynność, trudno nawet nazwać przepisem. Warto ... i wiele innych dolegliwości. Przygotuj: ...

dawno temu

Jak gotować warzywa?

... Gotowane warzywa nie muszą stracić wszystkich wartości odżywczych. Trzeba tylko znać kilka kilka prostych sztuczek, które pozwolą zachować witaminy i wydobyć pysznych smak. Jak gotować warzywa? W książce kucharskiej babci znalazłam kilka ...

dawno temu

Warzywa dla dzieci

... kolejności otrzymują owoce i wybrane warzywa, które są bogatym źródłem witamin i wartościowych składników mineralnych. Istotne jest zatem, by już od najmłodszych lat zachęcać dziecko do spożywania warzyw, by mogły one towarzyszyć dzieciom w ich ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe?

... W przeszłości były podstawą żywienia całych narodów. Obecnie po warzywa strączkowe sięgamy dosyć rzadko, a to błąd. Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe? ... W przeszłości były podstawą żywienia całych narodów. Obecnie po warzywa strączkowe ...

dawno temu

Pieczone warzywa

... jak największej ilości warzyw. Ich jedzenie wcale nie musi być nudne i ograniczać się do tego, że gotujemy je z dodatkiem soli albo ewentualnie spożywamy surowe. Zobacz, w jaki sposób można jeść warzywa, jakie mogą wyniknąć z tego korzyści, a ...

dawno temu

Warzywa strączkowe

... Każdy, kto choć trochę interesował się zdrowym odżywianiem i starał się zbilansować swoją dietę, spotkał się z nakazem jedzenia dużej ilości warzyw. Jedzenie tych roślin nie zawsze kojarzy ... się nam jednak z przyjemnością. Samo wspomnienie dań ...

dawno temu

Jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw

... Dzieci nie znoszą warzyw i zawsze zostawiają je na talerzu. Argument, że warzywa są zdrowe i wydłużają życie, to marna karta przetargowa dla np. czterolatka. Wyrabianie nawyku jedzenia warzyw ... to szczególnie karkołomne zadanie dla rodziców. ...

dawno temu

Warzywa pod beszamelem - smaczne i zdrowe

... Zimą musisz dbać o dostarczanie ciału jak największej ilości witamin. Wprawdzie dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony, ale mrożonych mamy pod dostatkiem. Jeśli zastanawiasz się co można z nimi ... zrobić, to wypróbuj przepis na warzywa pod ...

dawno temu

Warzywa w mleku kokosowym (danie tajskie)

... godziny. Przedstawiony tu przepis jest najlżejszą wersją tego dania. Można je urozmaicić i uczynić bardziej sytym, dodając oprócz warzyw krewetki lub cieniutko pokrojone mięso. Oczywiście można też eksperymentować z wieloma innymi warzywami, jak ...

dawno temu

Pięć kiepskich wymówek od jedzenia warzyw

... Mama miała rację – trzeba jeść warzywa, żeby być zdrowym. Ostatnio trochę zaniedbałaś zdrowe nawyki żywieniowe i nie zjadasz swojej dziennej dawki zieleniny? Przedstawiam najczęściej stosowane wymówki od jedzenia warzyw i sposoby, by mimo ...

dawno temu

Zielone warzywa ważne podczas diety

...   Dla niektórych sama myśl o jedzeniu takich zielonych warzyw jak np. brokuł, brukselki, groszku, czy kalafiora budzi obrzydzenie. Jednak warto wiedzieć, że dostarczają one organizmowi dużo witamin, są zdrowe i świetnie uzupełniają dietę. Więc ...

dawno temu

Powiązane Tematy