Składniki:
1 podwójny filet z piersi kurczaka,
25 dag pieczarek,
2 średnie cebule,
olej,
20 dag sera żółtego,
przyprawy (wg upodobań)
Jak przyrządzić?
Podwójną pierś kurczaka lekko rozbić, wyłożyć na dno średniej wielkości rondla o grubym dnie, podlać olejem. Na mięso wyłożyć delikatnie zeszkloną cebulę krojoną w półplasterki, przykryć lekko podsmażonymi pieczarkami (krojonymi w plastry), posypać vegetą oraz dowolnymi przyprawami. Może być przyprawa do drobiu, ja używam do wielu potraw odrobiny lubczyku, oregano, bazylii, estragonu, można dać trochę keczupu. Ostatnia warstwa to starty żółty ser równo rozłożony na wierzchu. Przykrywamy szczelnie pokrywą i dusimy ok. 20 minut.
Jak podawać?
Podajemy z chlebem lub ziemniakami (osobiście wolę jako danie na kolację z pieczywem:)) Bardzo smaczne!
Uwagi:
Danie można przygotować dzień wcześniej i przykryte trzymać surowe w lodówce. Następnego dnia wystarczy wyjąć, postawić na ogień i poddusić. Polecam też gorąco jako danie dla niespodziewanych gości, jest wypróbowane i niezawodne, sycące i świetnie smakuje. Można je zmodyfikować wg własnego uznania. Smacznego! Warto spróbować.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | bardzo trudny |
Porcje | 4 |
Autor | nutka61 |