Składniki:
Gyros: ok. 70 dag mięsa wieprzowego (może być kurczak), 3-4 torebki ryżu, 6 dużych cebul, 3 papryki, ok. 60 dag pieczarek, przyprawa gyros, sól, pieprz, olej do smażenia.
Sos: 3 śmietany zakwaszane (może być szczecińska 12%), 2-3 łyżki majonezu do smaku, 1 i 1/2 ogórka zielonego, 3-4 ząbki czosnku, sól do smaku
Jak przyrządzić?
Smażyć wszystko po kolei na jednej patelni. Układać w naczyniu żaroodpornym warstwami:ugotowany ryż,cebulkę podsmażoną na złoty kolor z przyprawą gyros (koniecznie!),usmażone pieczarki z cebulką drobno pokrojoną,mięso smażone z cebulką i z przyprawą gyros,paprykę pokrojoną w paski i podsmażoną na patelni (posypaną solą).Włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 20 min (przykryte, żeby nie wyschło). Podawać z sosem czosnkowym.
Jak podawać?
Na ciepło najlepiej smakuje. Na zimno - też jest bardzo dobre. Podawać z sosem. Sos pasuje również do innych potraw.
Uwagi:
Sos: Wlać śmietanę zakwaszaną do naczynia, dodać majonez, ogórki (można pokroić w kostkę - ja trę na tarce na największych oczkach), wycisnąć czosnek, dodać sól do smaku. Pozostawić na przynajmniej 30 min.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | digi21 |