Składniki:
Mąka tortowa, 3 jajka, pieczarki, polędwica sopocka, ser żółty, keczup, cebula, olej.
Jak przyrządzić?
Przygotowanie farszu - pieczarki oraz cebulkę pokroić w drobną kostkę. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju, doprawiając solą i pieprzem. Po usmażeniu odcedzić, tak aby został sam farsz bez wody i oleju. Odsatawić do momentu, aż będzie można nałożyć farsz do placka.Przygotowanie placka - rozbić trzy jajka do wysokiego naczynia, do jajek dodać 3 czubate łyżki (do zupy) mąki i 2 łyżki zwykłego mleka. Wszystko roztrzepać, tak aby uzyskać jednolite, gęste ciasto płynne (bez grudek). Na rozgrzaną patelnię wlać niedużą ilość oleju, na oleju na całej patelni rozprowadzić ciasto. Po kilku chwilach na jednej połowie placka, nie przewracając, ułożyć polędwicę, farsz z pieczarek, polać keczupem, na keczup położyć żółty ser. Pierwszą połówę przykryć drugą wolną połową placka, tworząc coś w rodzaju półkola. Smażyć, przewracając dwukrotnie, do uzyskania złotego koloru na małym ogniu. Tak aby nie był zbyt brązowy.
Potrzebne przybory:
patelnia, nóż, drewniany "pomocnik"
Jak podawać?
Na talerzu :)
Uwagi:
Do przykrycia drugą półówką i dociśnięcia używam drewnianych "pomocników" :), każdy ma je w kuchni.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | nie znam się |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Kamil |