Składniki:
1/2 kg piersi z kurczaka, 2 łyżki cukru, 2 posiekane ząbki czosnku, 1 łodyga palczatki cytrynowej lub 2 paski cytrynowej skórki - posiekane, 1 papryczka chili wypestkowana i pokrojona w paski, 1,5 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 3/4 szklanki mleka kokosowego, 3 łyżki tajskiego sosu rybnego, 2 łyżki soku z limonki, sos fistaszkowy. Na sos fistaszkowy: 1 małe chili, łyżka jasnego sosu sojowego, łyżka soku z limonki, łyżka jasnego brązowego cukru, łyżka mleka kokosowego.
Jak przyrządzić?
Opłucz piersi z kurczaka, osącz i osusz, pokrój w paski 2 cm na 10 cm i nadziej na bambusowe patyczki. Ułóż szaszłyki na talerzu lub w naczyniu tak, by końce leżały na zewnątrz naczynia lub wyżej niż mięso.Włóż do moździerza cukier, czosnek, palczatkę cytrynową, chili, kolendrę, kurkumę i pieprz, ugnieć aromatyczną pastę, dodaj mleko kokosowe, sos rybny i sos z limonki i polej marynatą mięso. Następnie wstaw pod przykryciem do lodówki na 60 min.Przygotuj grill do pieczenia i bardzo mocno rozgrzej, oczyść i naoliw ruszt, połóż potrawę na gorącym ruszcie i grilluj każdą stronę do 2 min. Uwaga! Wsuń pasek folii aluminiowej pod patyczki, żeby się nie zapaliły. Gdy będą gotowe, podawaj z sosem fistaszkowym.Sos fistaszkowy: drobno posiekaj papryczkę, usuwając wcześniej z niej pestki, wrzuć ją do rondla, a następnie dodaj i podgrzej wszystkie składniki sosu, cały czas mieszając. Dopraw do smaku solą lub pieprzem.
Potrzebne przybory:
patyczki bambusowe, folia aluminiowa
Jak podawać?
Z sosem fistaszkowym.
Uwagi:
Można doprawić innymi składnikami wg upodobań.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | wymagający |
Autor | yarelli |