Składniki:
1/2 kg kaszanki, 8-10 dużych cebul - dla lepszego efektu połowa powinna być czerwona (byle równej wielkości), 4-5 kiszonych ogórków, sporo świeżego koperku, szczypta majeranku, łyżka oleju (plus dwie do smażenia).
Jak przyrządzić?
Cebule obieram, ścinam wierzchy (tyle, żeby cebule można było łatwo nafaszerować) i delikatnie usuwam wnętrza - zostawiam 2 zewnętrzne warstwy, czasem 3, jeśli są cienkie i przy faszerowaniu mogą się rozpaść. Jest to niełatwe i czasochłonne zajęcie - najlepiej nożem wykroić pionową dziurę w środku cebuli (nie za głęboko!), a potem zrywać palcami kolejne warstwy. Mniej więcej połowę tego, co wydłubałem, drobno siekam (to będzie do farszu), z reszty wybieram te mniej zniszczone kawałki i razem z wierzchami kroję w mniej lub bardziej udane piórka (to do dekoracji). Jednego ogórka (jak małe, to dwa) bardzo drobno kroję i odstawiam na bok. Resztę ogórków kroję w cienkie (nawet bardzo) plasterki, mieszam z piórkami cebuli i łyżką oleju i odstawiam na bok, aby się "przegryzło". Z kaszanki usuwam osłonki, kroję w plastry i ugniatam, aż się porozpadają. Do ugniecionej masy dodaję sporo posiekanego koperku (ile kto lubi, z koperkiem raczej trudno przesadzić) i większą szczyptę majeranku i mieszam. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam tę drobno posiekaną część cebuli, solidnie solę i pieprzę. Mieszając, smażę parę minut, aż zmięknie. Dodaję kaszankę, szybko mieszam i smażę na sporym ogniu 3-4 minuty. Wykładam do miski, próbuję, czy soli i pieprzu wystarczy, zostawiam, aby trochę ostygło. Napełniam cebule farszem, ale tylko do wysokości ścięcią - nie "z górką", ponieważ będę na wierzchu układał jeszcze ogórki. Cebule układam na aluminiowej tacce (tak, aby się nie przewracały) albo jeszcze lepiej - zawijam każdą cebulę w folię aluminiową, żeby goście nie podglądali w trakcie pieczenia (zapewniam, że gdy tak przygotowana cebula pojawi się na stole, goście z wrażenia zaniemówią). Grilluję około 20 minut, nie za blisko żaru, żeby spód cebuli się nie przypalił.
Jak podawać?
Gotowe cebule wykładam po dwie na talerz (po jednej białej i jednej czerwonej). Posypuję je z wierzchu kawałkami ogórka i drobno posiekanym koperkiem. Resztę ogórków (tych wymieszanych z piórkami) układam dookoła cebuli. Całość podaję w formie większej przystawki. Jeśli możemy sobie na to pozwolić, najlepszym dodatkiem jest po prostu zmrożona aż do konsystencji oleju dobra czysta wódka.
Uwagi:
Dziś, w dobie wymyślnej kuchni i egzotycznych smaków, każdy - nawet jeśli głośno tego nie powie - ma czasem ochotę na dobrą polską kaszankę z cebulą. Zaręczam, że podana w ten sposób robi niesamowite wrażenie, a przy tym jak smakuje! Tego trzeba po prostu spróbować. No i kosztuje grosze.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Trudność | wymagający |
Porcje | 4-5 |
Autor | k0m0r |