Składniki:
1 jajo, 4 żółtka, 6 łyżek cukru pudru, 1/2 l mleka, 1 łyżka mąki kartoflanej, 1 łyżka mąki zwykłej (łyżki czubate), 1 i 1/2 kostki dobrego masła, 2 duże paczki biszkoptów.
Jak przyrządzić?
Jaja utrzeć z 3 łyżkami cukru na pulchną masę, dodać mąkę, wymieszać i wlać do gotującego się mleka z 3 łyżkami cukru i wanilią (gotować jak budyń). Masło dokładnie utrzeć, dodać porcjami wystudzony budyń i wymieszać. W tortownicy układać kolejno: biszkopty, masa, truskawki, masa, biszkopty, masa, truskawki. Można polać gęstniejącą galaretką lub bitą śmietaną.
Uwagi:
Można samemu upiec biszkopt, ale o niebo lepszy jest z biszkoptów. Jeżeli ktoś lubi bardzo słodki, to może dodać więcej cukru.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | średnia tortownica |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | jania |