Składniki:
Długi makaron a la wstążki (ok. 300 g), sos meksykańki np. Pudliszki, kukurydza z puszki ok. 150 g, kilka plastrów boczku, jedna duża czerwona cebula, kiełbasa (najlepiej toruńska), żółty ser (mała kostka), olej, bazylia, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Najpierw kroimy kiełbasę w kostkę i rzucamy ją na rozgrzany olej. Podczas gdy kiełbasa się podsmaża, kroimy boczek i cebulę w kostkę. Najpierw do podsmażonej kiełbasy wrzucamy boczek, następnie po chwili cebulę. Kiedy wszystko się już ładnie zarumieni, dosypujemy kukurydzę (bez zalewy). Mieszamy wszystko razem na średnim ogniu i po 2 minutach dolewamy sosu meksykańskiego. Całość jeszcze na patelni pieprzymy, solimy do smaku, ja jeszcze dodaję bazylii, bo naprawdę poprawia smak. Najczęściej sypie się starty ser dopiero na gotowe danie, ja sypię do patelni, fajnie się wszystko skleja, ale od razu po wsypaniu rozkładam na przygotowany wcześniej makaron. Osobiście gotuję makaron połamany na pół, ale to już zależy od upodobań.
Potrzebne przybory:
nóż, deska do krojenia, patelnia, garnek do makaronu
Uwagi:
Potrawa naprawdę prosta w przygotowaniu, pyszna, tania.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Bastek |