Składniki:
4 okrągłe serki camembert (każdy po 12 dag), 4 pomidory, opakowanie panierki do kotletów, 2 jajka, 4 łyżki oliwy, bazylia, tymianek, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Jajka wbić do miski, dodać szczyptę tymianku, soli i pieprzu, rostrzepać widelcem. Serki camembert obtoczyć najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w panierce. Panierowanie powtarzać aż do wyczerpania skladników, by warstwa panierki była jak najgrubsza. Camembert smażyć na oliwie z obu stron po 3-4 minuty. Zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Pomidory przekroić na połówki, włożyć na patelnię przeciętą powierzchnią do dołu. Następnie pomidory odwrócić, wierzch posypać czosnkiem, solą, pieprzem i bazylią, przykryć i dusić kolejne 3 min. Podawać z camembertem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | 580 kcal |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Agata |