Sos czosnkowy na zimno

Przepis kulinarny

Składniki:

Śmietana 18%, majonez, mleko, główka czosnku, sól, pieprz, mielona ostra czerwona papryka, zioła prowansalskie.

Jak przyrządzić?

Do dużego słoika wlewamy śmietanę i majonez 1:1. Następnie dodajemy mleko, aż uzyskamy pożądaną gęstość sosu. Dodajemy wyciśnięty czosnek ząbek po ząbku dla uzyskania właściwego smaku. Dodajemy szczyptę każdej z przypraw i dokładnie mieszamy. Zamykamy wieczko i odstawiamy do lodówki na 2-3 godz.

Potrzebne przybory:

nóż, deska do krojenia, wyciskarka do czosnku, łyżka stołowa, duży słoik

Jak podawać?

Najlepiej do pizzy, chipsów, frytek, mięs na zimno, kanapek itp.

Uwagi:

Zamiast śmietany możemy użyć śmietankowego Creme Bonjour. Jeśli nie mamy wyciskarki do czosnku, to ucieramy go w moździerzu lub bardzo drobno kroimy i ścianką szerokiego noża rozcieramy całość o deskę do krojenia.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćbardzo wysoka
Przybliżony koszt10 zł
Autorm_man

Sos czosnkowy na zimno: Podobne przepisy

Sos czosnkowy na zimno: wypróbuj również

Powiązane Tematy