Składniki:
Śmietana 18%, majonez, mleko, główka czosnku, sól, pieprz, mielona ostra czerwona papryka, zioła prowansalskie.
Jak przyrządzić?
Do dużego słoika wlewamy śmietanę i majonez 1:1. Następnie dodajemy mleko, aż uzyskamy pożądaną gęstość sosu. Dodajemy wyciśnięty czosnek ząbek po ząbku dla uzyskania właściwego smaku. Dodajemy szczyptę każdej z przypraw i dokładnie mieszamy. Zamykamy wieczko i odstawiamy do lodówki na 2-3 godz.
Potrzebne przybory:
nóż, deska do krojenia, wyciskarka do czosnku, łyżka stołowa, duży słoik
Jak podawać?
Najlepiej do pizzy, chipsów, frytek, mięs na zimno, kanapek itp.
Uwagi:
Zamiast śmietany możemy użyć śmietankowego Creme Bonjour. Jeśli nie mamy wyciskarki do czosnku, to ucieramy go w moździerzu lub bardzo drobno kroimy i ścianką szerokiego noża rozcieramy całość o deskę do krojenia.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | bardzo wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | m_man |