Składniki:
Pierś kurczaka, kostka rosołowa, marchewki 2 lub 1 (jeśli większa), por, biała kapusta, grzyby mun, makaron sojowy, sos sojowy, pieprz, sól i woda.
Jak przyrządzić?
Zacząć od pokrojenia kapusty (poszatkowania) i zalania wrzątkiem grzybów mun, a kiedy się rozwiną, pokrojenia ich w małe paski. Później zagotować wodę z kostkami rosołowymi, pierś pokroić w małe paski i wrzucić na gotującą się wodę. W czasie gdy gotuje się pierś, na oleju podsmażyć pora i marchewkę pokrojone w krążki. Podsmażone dodać do wywaru (bez oleju). Dodać do wywaru pokrojone grzyby, a kiedy wszystko trochę się pogotuje, dodać kapustę (oczywiście przygotowaną wcześniej). Zalać makaron wrzątkiem, odcedzić po ok. 3 min, pokroić, aby się nie ciągnął na 3 metry, i wrzucić do zupy. Dodać sos sojowy, sól i pieprz do smaku.
Potrzebne przybory:
Najlepiej duży garnek, bo składniki zajmują dużo miejsca, a jak zupa zasmakuje, to z dużego garnka na dłużej starczy.
Jak podawać?
Najlepiej na gorąco, ale ja ją pożeram nawet letnią.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | glia |