Składniki:
1 pierś kurczaka, paczka makaronu (najlepiej penne 500 g), 1-2 żółtka, mała śmietana 200 g 22%, mniej niż 1/3 szklanki mleka, kostka sera pleśniowego Lazur, curry, sól do smaku, ewentualnie odrobina startego żółtego sera.
Jak przyrządzić?
Ugotuj makaron al dente. Sos: Do pojemnika wlej śmietanę i ociupinę mleka. Wsyp do pojemnika pokruszony pleśniowy ser i dodaj żółtko (mogą być dwa). Posól do smaku. Możesz również dodać troszkę żółtego sera. Wszystko dokładnie wymieszaj mikserem. Kurczak: Polej patelnię olejem, tak aby cały spód był nim pokryty. Pokrojoną w kostkę pierś kurczaka usmaż na rozgrzanym oleju, obsypując ją 1 łyżką stołową curry. Dokładnie obsmaż pierś, tak aby się zarumieniła, ale nie przypaliła. Teraz możesz wlać zawartość pojemnika i gotować przez około 5-10 min do uzyskania złocistego koloru sosu, od czasu do czasu mieszając. Odcedzony makaron wrzuć z powrotem do garnka, zostawiając go trochę na sitku. Przelej sos do garnka z makaronem, a następnie resztą makaronu z sitka zbierz sos z patelni. Teraz dokładnie wymieszaj i możesz nakładać na talerze. Smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 17 zł |
Autor | rzebro |