Składniki:
0,25 kg mąki pszennej, 2-3 łyżki oleju roślinnego/oliwy (im więcej oleju/oliwy, tym ciasto bedzie bardziej chrupiące), 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli (polecam gruboziarnistą), 1/4 szklanki wody w temp. pokojowej lub mleka.
Jak przyrządzić?
Do dość dużej miski wsypujemy mąkę i dodajemy do niej proszek do pieczenia i sól. Dokładnie mieszamy i dodajemy olej/oliwę i łyżkę wody/mleka. Ugniatamy ciasto, jeśli się nie łączy, to dodajemy kolejną łyżkę wody/mleka i tak postępujemy, aż uzyskamy gładkie, zwarte ciasto. Gotowe! Ciasta tego nie pozostawiamy do wyrośnięcia, tylko od razu wałkujemy na cienki, okrągły placek. Z tej ilości ciasta powinna wyjść pizza o śr. ok. 30 cm. Palcami pogrubiamy brzegi. Smarujemy spód sosem pomidorowym, dodajemy dużo sera i ulubione składniki. W tym czasie powinniśmy nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury. Blaszkę smarujemy olejem lub miejsce, gdzie będzie leżała pizza, posypujemy mąką. Pieczemy ok. 10 min.
Potrzebne przybory:
miska (odpowiednia do ilości ciasta), szklanka, łyżka stołowa, łyżeczka do herbaty, wałek.
Jak podawać?
Jak kto lubi. Najważniejsza jest duża ilość tartego sera i zioła: bazylia, oregano lub gotowe mieszanki. Sos pomidorowy - może być koncentrat, keczup lub fix z paczki. Wszystko doskonale uzupełnia sos czosnkowy.
Uwagi:
Przepis wymyśliłem sam (oczywiście pewnie gdzieś podobny może sie znajdować, nie szukałem, więc nie twierdzę, że jestem geniuszem). Mleko czy woda? - zależy od was. Dla wielu fanów pizzy dodawanie mleka do ciasta to świętokradztwo. Olej czy oliwa? - w miarę możliwości lepsza jest oliwa, chociaż na razie tylko na oleju robiłem to ciasto i jest wyśmienite. Więcej proszku? -bez przesady, nie chcecie czuć go w zębach potem.Jeśli dodajecie pieczarki, to cienko krojone i surowe. Ciasto jest naprawdę świetne i można powiedzieć, że smakuje jak w pizzerii.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1-2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | m_man |