Składniki:
5 jaj, 5 łyżek cukru - drobnego kryształu (10 dag), 5 łyżek mąki pszennej, 2 dag (1 łyżka) cukru pudru do posypania rolady, tłuszcz do wysmarowania papieru pergaminowego (na blasze), bita śmietana, maliny.
Jak przyrządzić?
Płaską formę wyłożyć papierem pergaminowym wysmarowanym tłuszczem. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć na gładką puszystą masę. Ubić sztywną pianę z białek. Do żółtek dodawać partiami pianę i przesianą mąkę. Ciasto lekko wymieszać, umieścić w formie i wyrównać na grubość około 1-1,5 cm. Piec w gorącym piekarniku 10-15 minut. Upieczony placek wyłożyć na ściereczkę, odwracając dnem do góry, ściągnąć pergamin i zwinąć lekko za pomocą ściereczki placek w rulon.Ostudzony placek rozwinąć. Posmarować równo ciasto bitą śmietaną wymieszaną ze świeżymi malinami lub innymi owocami, np. pokrojonymi droniutko truskawkami czy jagodami. Ciasto ponownie zwinąć i pozostawić na 30-60 minut w ściereczce. Można włożyć do lodówki na ten czas. Ściereczkę zdjąć, roladę pokroić w skośne kawałki grubości 1 cm, posypać cukrem pudrem.
Potrzebne przybory:
blacha niska długości 40 cm na szer. 30 cm, papier pergaminowy, mikser do ubijania piany i żółtek, 2 miski (jedna na żółtka z cukrem, druga na pianę)
Jak podawać?
Roladę biszkoptową z nadzieniem z bitej śmietany z owocami kroimy w ukośne paski grubości 1-1,5 cm, układamy na półmisku, posypujemy cukrem pudrem.
Uwagi:
Nadzienie do rolady można zrobić, kupując gotową bitą śmietanę, wymieszać z rozpuszczoną galaretką w bardzo małej ilości ostudzonej wody. Nabierze wtedy bita śmietana odpowiedniego koloru (w zależności od smaku galaretki). Dodać tak jak w przepisie owoce według smaku i uznania. Pychota, to ciasto robię od lat, wychodzi rewelacyjnie. Pyszne, wygląd elegancki na kżdą okazję i przyjęcia. Jeśli ktoś ma ochotę zwiększyć liczbę porcji, po prostu zrobić 2 rolady na 2 blaszkach. Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 12 |
Autor | iza |