Składniki:
Mielone mięso (najlepiej mieszane wołowo-wieprzowe) ok. 0,5 kg, czosnek wg uznania, przecier pomidorowy, fasola z puszki czerwona, pomidory z puszki zimą, latem mogą być świeże, cebula 2 sztuki, ser żółty - najlepiej parmezan, przyprawa chilli con carne, sól, pieprz, ja dodaję jeszcze ze dwa-trzy ogórki kiszone, żeby złamać smak.
Jak przyrządzić?
Mięso przesmażamy na niewielkiej ilości oliwy, następnie dodajemy posiekaną cebulę i smażymy dalej. Kiedy cebula się zeszkli, zalewamy wodą, dodajemy fasolę razem z zalewą (zalewa jest gęsta, w związku z czym zagęszcza trochę zupę). Podgotowujemy trochę, dodajemy pomidory z puszki bądź przetarte świeże, oczywiście solimy, pieprzymy, dodajemy czosnek, do tego ogórki kiszone pokrojone z drobną kostkę. Kiedy zupa się zagotuje, dodajemy przecier pomidorowy i przyprawę chilli con carne. Dosmaczamy wg uznania. Na koniec do garnka lub bezpośrednio na talerz dodajemy ser żółty, najlepiej parmezan, w dużej ilości.
Jak podawać?
Na gorąco, ze świeżą bagietką.
Uwagi:
Dodam, że zupę gotuję w największym garnku, jaki mam w domu, bo wody do niej trzeba wlać. Zupa ma być nie bardzo gęsta, ale najlepsza jest nazajutrz, kiedy składniki przejdą swoimi smakami i wtedy gęstnieje. Potrawa jednogarnkowa, wystarczy na cały obiad i szczerze powiem, że najlepsza zimą, ale jakoś tak mi się teraz, latem o niej przypomniało.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | IVA- |