Składniki:
Naleśniki: mąka, mleko, jajka, sól, piwo. Farsz: ryba wędzona - najlepiej maślana lub makrela, ale można według uznania.
Jak przyrządzić?
Ciasto: Do miski wsypać 500 g mąki, szczyptę soli, wlać pół szklanki piwa (najlepiej z butelki), pół szklanki mleka i 2 jajka. Ciasto wymieszać, gdy zanurzymy łyżkę, a ciasto spływa z niej, trzeba dosypać mąki. Spróbujcie dmuchnąć na łyżkę. Jeżeli robią się "falbanki", to ciasto jest gotowe. Jeżeli jest za gęste, dolać odrobinę piwa. Dalej smażyć naleśniki na dużej patelni. Farsz: Oddzielić mięso ryby od skóry i ości i przesiekać nożem. Następnie włożyć farsz do gotowych naleśników i zrolować lub złożyć w ćwiartkę.
Potrzebne przybory:
patelnia, miska, nóż
Jak podawać?
Z uśmiechem na twarzy.
Uwagi:
Piwo sprawia, że naleśniki są kruche, ale nie można przedobrzyć.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Żarłok |