Składniki:
4 żółtka, 1/4 szklanki cukru (jeżeli szklanka ma poj. 200 ml, ok. 50 g cukru), 250 g serka mascarpone (np. Piątnica - dobry i niedrogi), szklanka bardzo mocnej posłodzonej kawy, opakowanie biszkoptów (Lady Fingers, mogą też być San), kieliszek likieru Amaretto, kakao (np. Decomoreno - holenderskie.
Jak przyrządzić?
Żółtka z cukrem ucieramy na puszysty kogel-mogel. Nastepnie dodajemy mascarpone i mieszamy.Biszkopty maczamy w kawie (wg uznania dodajemy lub nie likier Amaretto), ale tak, aby nie rozpadały się w palcach. Układamy je na spodzie naczynia (ja to robię w takim dużym plastikowym pudełku - zamykanym, aby deser chłodzony w lodówce nie chłonął zapachów, może też być w prostokątnym lub kwadratowym naczyniu żaroodponym, odradzam foremki do ciast). Następnie kładziemy warstwę masy - połowę tego, co przygotowaliśmy, oprószamy na całej powierzchni kakao. Następnie kolejną porcję biszkoptów moczymy w kawie, układamy i przykrywamy masą. Na zakończenie też posypujemy kakao, ale sporo, aby nie było prześwitów masy. Wkładamy do lodówki na 3-4 godz. Smacznego!
Potrzebne przybory:
mikser, miska, łyżka, naczynie na tiramisu
Uwagi:
Wykorzystałam kilka przepisów na tiramisu właśnie z Czarnej Oliwki. Te, w których są białka, nie są dobre, bo po przygotowaniu wszystko jest pięknie, ale gdy przychodzi do podania, wszystko się rozjeżdża. Sprawcą tego są białka. Prosty eksperyment: ubijajcie i odstawcie na dłużej. Co się dzieje - pojawia się woda. Tu też tak jest, dlatego tiramisu pływa.Moja znajoma mieszkająca we Włoszech od 25 lat powiedziała, że w "ich" tiramisu nie ma białek.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Ania |