Składniki:
4 żółtka, 1/2 szkl. octu lub spirytusu, mąka - ile się wgniecie, cukier puder (do posypania), olej - ok. 1 litra.
Jak przyrządzić?
Ugniatać ciasto jak na kluski. Nie może się kleić do rąk. Musi być ładną jednolitą masą. Pozostawić w lodówce na 12 godzin. Rozwałkować, kroić prostokąty ok. 2 cm na 6 cm. Przeciąć wzdłuż na 1/3 długości i przeciągnąć jeden koniec. Smażyć na głębokim oleju, aż się zrumienią. Trwa to chwilkę. Poracja jest wielka, więc można zrobić z połowy.
Potrzebne przybory:
wałek, nóż, garnek
Jak podawać?
Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Autor | belina |