Składniki:
15 dag masła (lub margaryny), 1 szkl. cukru, 4 jaja, 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ew. sody), 2 marchewki, 1 szkl. startej na tarce dyni, 1 jabłko (najlepiej kwaskowate, np. szara reneta), łyżeczka przyprawy do piernika (lub odrobina cynamonu, kardamonu i imbiru), 1 łyżka płynnego miodu, cukier puder do posypania.
Jak przyrządzić?
Rozpuść masło w rondelku na małym ogniu. Odstaw do przestygnięcia. Ubij na sztywno białka, później dosyp do nich cukier i wymieszaj, tak aby cukier stopniowo się rozpuścił. Później dodaj żółtka, nastepnie mąkę wcześniej wymieszaną z proszkiem i przyprawą, dokładnie wymieszaj. Dodaj teraz masło. Wymieszaj. Dodaj miód, dynię, marchewkę - także startą na tarce, ale już drobno, i jabłko starte na dużych oczkach. Teraz wymieszaj dobrze. Masę wlej do formy wysmarowanej uprzednio masłem i wysypanej mąką (lub bułką tartą). Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C, a potem po 15 min zmniejsz do 180 st. Piecz do 35 min. Ciasto powinno być po tym czasie gotowe. Kiedy przestygnie, wyjmij z formy, posyp cukrem pudrem.
Uwagi:
Czasami dodaję do ciasta rozdrobnione orzechy włoskie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8-9 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 11 zł |
Autor | Yen |