Składniki:
Kostka bulionowa drobiowa na 1,5 l wody,
2-3 szt. żeberek - właściwie im więcej, tym zupa będzie bardziej sycąca i przy okazji kaloryczna,
1 przecier pomidorowy,
marchewka 4 szt.,
pietruszka 2 szt.,
cebula 1 szt.,
1 łyżka oleju,
1 saszetka ryżu,
seler naciowy kilka łodyg - nadaje lekko korzenny posmak,
przyprawy: oregano, ziele angielskie, pieprz zielony, papryka czerwona, sól, cukier.
Jak przyrządzić?
Wywar na żeberkach doprawiam kostką bulionową. Wszystkie warzywa kroję na wąskie paseczki długości 2-3 cm. Najpierw wrzucam marchewkę, potem resztę warzyw. Ich zagęszczenie w zupie zależy od upodobań kulinarnych. Dodaję oregano, żeby zupa nabrała intensywnego aromatu. Wlewam przecier i dokładnie mieszam w garnku, by się równo rozprowadził. Ryż płuczę, rozcinam saszetkę i całą zawartość wsypuję do zupy. Po jakichś 10-15 min dodaję pokrojony w dość grube plastry seler naciowy i resztę przypraw. Zostawiam na małym ogniu i na patelni podsmażam poszatkowaną cebulę z solą i pieprzem, aż się wyzłoci.Zupę na talerzu przybiera się tą cebulką, choć nie jest to konieczne. Można zupę ozdobić kleksem śmietany, wzbogacić jej smak tartym serem, ale jak już wspomniałam, na tlerzu.Zupa naprawdę wyśmienita jest na drugi dzień, kiedy skrobia z ryżu zagęści ją, a smaki warzyw przegryzą się z przyprawami.
Potrzebne przybory:
tarka z dużymi oczkami - do szatkowania warzyw będzie idealna
Jak podawać?
W głębokim talerzu.
Uwagi:
Jeśli ryżu nasypiecie za dużo, tzn. stanie się praktycznie podstawą dania, proponuję na małym ogniu odprowadzić jak najwięcej wody, dodać jeszcze trochę warzyw, może nawet zielonej papryki i mięso mielone. Powienien z tego wyjść wspaniały ryżowy przysmak.Pod jednym warunkiem: takiej potrawy trzeba ciągle pilnować, by nie przypaliła się od spodu. Czyli mieszać, mieszać i mieszać.W przeciwieństwie do zupy, która praktycznie robi się sama :)
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | AgusJJ |