Składniki:
2-3 duże pory,
3-4 jajka,
puszka groszku zielonego konserwowego,
majonez,
pieprz tudzież inne przyprawy wg uznania
Jak przyrządzić?
Pory pokroić w talarki - ważne, aby to były raczej duże osobniki, z przewagą części białej. Zalać wodą i zagotować, można pogotować 2-3 minuty, tak aby pozbyć się zapachu surowizny, ale aby pozostały twarde. Odcedzić, można lekko przelać zimną wodą.Dodać ugotowane na twardo, posiekane jajka oraz odsączony groszek, trochę majonezu (nie za dużo) i przyprawy.Całość wymieszać. Podawać schłodzone, najlepiej po min. godzinie, aż składniki się "przeżrą".
Jak podawać?
Podobnie jak klasyczną sałatkę jarzynową, czyli np. do pieczywa i wędliny. No i wódeczki rzecz jasna.
Uwagi:
Proporcje składników podane orientacyjnie, szczegóły wg uznania - ważne, aby to były pory z dodatkami, a nie np. jajka z dodatkiem pora.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Drom |