Składniki:
2 torebki kaszy gryczanej,
30 dag białego sera,
3 jaja,
2-3 łyżki tłuszczu (najlepiej olej),
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
pieprz i sól,
bułka tarta do panierki,
olej do smażenia
Jak przyrządzić?
Kaszę ugotować i wystudzić, ser rozdrobnić (można przepuścić przez maszynkę), wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Formować na porcje, tak jak to robi się przy kotletach mielonych, obtaczać w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju.
Potrzebne przybory:
patelnia, miska, garnek
Jak podawać?
Podawać polane obowiązkowo sosem grzybowym i do tego surówka według własnego uznania, ja zajadam to z surówką z kiszonej kapusty.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 12 |
Autor | zenn |