Składniki:
1 spora pierś kurczaka,
kapusta pekińska,
słoik selera marynowanego,
puszka kukurydzy,
koperek,
szczypiorek,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki majonezu,
2 op. sosu Knorra do sałatek o smaku koperkowo-ziołowym
Jak przyrządzić?
Wykonanie jest proste: pierś trzeba pokroić na małe kawałki (kostkę) i usmażyć z odrobiną soli. Ja zawsze dodaję trochę curry, bo lubię tę przyprawę, ale to nie jest obowiązkowe. Wykładamy kurczaka na talerz, żeby ostygł, a w tym czasie kroimy kapustę, odcedzamy seler, otwieramy puszkę kukurydzy, kroimy szczypiorek i koperek (szczypiorku tak z trzech cebulek - sporawo, a koperku mały pęczek). To wszystko mieszamy w dużej misce, dodajemy kurczaka. Na koniec przyrządzamy sos: do szklanki wlewamy wodę + olej – tak jak napisane na opakowaniu Knorra, wsypujemy zawartość torebek sosów, mieszamy, a potem dodajemy wyciśnięty czosnek i majonez. Po chwili, jak cały sos przejdzie smakiem, dodajemy go do naszej sałatki.Do smaku dodajemy sól i pieprz. Pychota!Smacznego.
Potrzebne przybory:
miska, patelnia, nożyk, mieszadło typu łyżka :)
Jak podawać?
Sami oceńcie, dla mnie sama najlepiej smakuje :)))
Uwagi:
Najlepiej od razu sałatki nie podawać, ale poczekać z 15-20 min, żeby sobą "przeszła".
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Lidka |