Zielone gołąbki - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

mała główka kapusty włoskiej,
50 dag mięsa mielonego drobiowego,
torebka ryżu brązowego,
jajko,
cebula,
kajzerka,
sól i pieprz,
2 lub 3 kostki rosołowe,
mała puszeczka koncentratu pomidorowego,
ziele angielskie,
liść laurowy,
ćwierć kostki masła,
łyżka lub dwie śmietany,
1 lub 2 łyżeczki mąki

Jak przyrządzić?

Z kapusty zdejmujemy wierzchnie, uszkodzone i brudne liście. Bierzemy ostry i nie za cienki nóż i wykrawamy głąb. To bardzo upierdliwe zajęcie i jeden z najtrudniejszych etapów całej naszej roboty :-/ Chodzi o to, żeby wyciąć cały głąb (trzeba uważac, żeby nie przedziurawić kapuchy na wylot) i nie uszkodzić za bardzo liści.Pozbawioną głąba kapustę wkładamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy 7 minut, po czym bierzemy jakąś warząchę i kopystkę, czy co tam mamy długiego i twardego ;) i baaardzo ostrożnie obracamy kapustę na drugą stronę. Ocieramy pot z czoła i czekamy dalsze siedem minut. Po upływie tego czasu gasimy ogień, bierzemy pokrywkę i odlewamy do zlewu wodę, po czym wyjmujemy z gara kapustę. Kolejna ciężka robota, bo kapusta po 15 minutach gotowania jest dość miękka i bardzo łatwo uszkodzić jej liście, a tego nam nie wolno. Kiedy już nam się uda, zostawiamy gdzieś kapustę do ostygnięcia i gotujemy ryż brązowy na półtwardo (raczej twardo niż pół), po czym też odstawiamy do ostygnięcia.Moczymy kajzerkę, odciskamy i wrzucamy do miski. Dodajemy mięso, ryż, drobno posiekaną cebulę, jajko, sól, pieprz i parę uszkodzonych (bo na pewno takie będą) albo nie liści kapusty, posiekanych dość drobno (nerwy odcinamy, dajemy same liście). Z 5 - powiedzmy - sami się zorientujecie, ile kapusty powinien zawierać farsz;)Wyrabiamy to na w miarę gładką masę, po czym wracamy do kapusty. Po kolei zdejmujemy z niej liście, osuszamy, odkrawamy najgrubszą część nerwu, kładziemy na blat, na to łyżka farszu, po czym zawijamy - najlepiej od strony głąba zaczynając, najpierw w jedną stronę, a potem też boki do siebie. Już po pierwszej sztuce zobaczycie, jaka technika najlepiej wam pasuje.W wielkim garnku kładziemy na dno warstwę drobnych liści, które sobie odłożyliśmy, bo się nie dały nadziać, na to warstwa gołąbków, liście, gołąbki itd. aż do wyczerpania składników. Całość zalewamy wodą, tak żeby gołąbki były zanurzone, ale nie pływały, dodajemy ze 3 kostki rosołowe, 3 listki laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, ćwiartkę masła i doprowadzamy do wrzenia pod przykryciem, na średnim ogniu. Kiedy zaczyna się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 45-50 min. Ciężko powiedzieć, wszystko zależy od tego, ile nam ich wyszło.Pod koniec gotowania gołąbków w garnczku gotujemy wodę, dodajemy kostkę rosołową, puszkę koncentratu, liście i ziele z gołąbków (pewnie pływa po wierzchu), śmietanę, pieprz czarny, najlepiej swieżo mielony, i jeśli chcemy, zagęszczamy łyżeczką lub dwiema mąki.Całość gotujemy chwilę, wyjmujemy potrzebną nam ilość gołąbków, polewamy sosem, podajemy, zjadamy, pożeramy pół gara :))

Uwagi:

Kiedy cały gar ostygnie, odstawiamy go w chłodne miejsce i do każdego kolejnego posiłku gołąbkowego wybieramy z niego tyle sztuk, ile nam potrzeba, i odgrzewamy w małym garnku, dorabiając od nowa sos, który pewnie zbyt szybko nam się skończył ;)Są też zwolennicy odgrzewania po ileś razy wielkiego gara, ale ja do nich nie należę.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćśredni
Autorpunia

Zielone gołąbki: Podobne przepisy

Zielone gołąbki: wypróbuj również

Gołąbki z grzybami

... polskiej i zabrać się do roboty. Jedną z tradycyjnych potraw są gołąbki. Jakie pomysły na nie możemy wykorzystać? Jak zrobić gołąbki z grzybami? Te i inne informacje znajdziesz w poniższym artykule. ... polskiej i zabrać się do roboty. Jedną z ...

dawno temu

Gołąbki z kaszą

... . Niezastąpione są tu oczywiście pierogi albo naleśniki z różnym farszem świetnie sprawdzające się także w formie zapiekanej. Mało osób jednak wie, że w podobny sposób możemy wykorzystać gołąbki. Przeczytaj poniższy artykuł, a poznasz wariacje ...

dawno temu

Jak zrobić gołąbki bez zawijania?

... Gołąbki, gołąbki, gołąbki... ciągle za tobą chodzą, nie możesz pracować, bo o nich myślisz, nie potrafisz się skupić, bo prawie czujesz ich kuszący zapach. Nie chce ci się ich robić, bo to tyyyle ... pracy i przynajmniej 2 godziny w kuchni. A ...

dawno temu

Ponadczasowe gołąbki – jakie Ty wybierasz?

... Tradycyjne gołąbki – kto ich nie lubi? To proste w wykonaniu danie złożone z ryżu i mięsa owiniętych w liście kapusty, to potrawa, która smakuje wyśmienicie, a sztuka jej przyrządzenia wcale ... nie jest trudna, dlatego jeśli dotąd kupowaliście ...

dawno temu

Gołąbki z mięsem

... od innych i rozpocząć w pełni samodzielną przygodę z kulinariami. Nie wiesz, od czego zacząć? Dość prostym i efektywnym daniem są tradycyjne gołąbki z mięsem. Zobacz, w jaki sposób je przygotować oraz poznaj inne zastosowania mięsa mielonego w ...

dawno temu

Gołąbki w postaci zupy - jak to możliwe?

... Wczoraj były gołąbki bez zawijania, a dziś jeszcze większe szaleństwo. Co powiecie na zupę gołąbkową. Smakuje prawie jak gołąbki, tylko nie trzeba poświęcać czasu na umieszczanie farszu w liściach ... . To doskonały pomysł na obiad dla całej ...

dawno temu

Jakie cienie do zielonych oczu?

... Oczy zielone - życie szalone. Czy to powiedzenie sprawdza się w twoim przypadku? Czy potrafisz podkreślić piękną barwę swojej tęczówki? Jakie cienie pasują do zielonych oczu najbardziej? Który kolor wydobędzie z nich głębię i przyciągnie wzrok ...

dawno temu

Sałatka z zielonych pomidorów

... właśnie w ten sposób są zielone pomidory. W tradycji kuchni polskiej znacznie bardziej popularne są ich czerwone odmiany, jednak przygotowanie sałatki z zielonych pomidorów może być ciekawym i niebanalnym ... pomysłem na rozszerzenie swoich ...

dawno temu

Zielone warzywa ważne podczas diety

...   Dla niektórych sama myśl o jedzeniu takich zielonych warzyw jak np. brokuł, brukselki, groszku, czy kalafiora budzi obrzydzenie. Jednak warto wiedzieć, że dostarczają one organizmowi dużo witamin, są zdrowe i świetnie uzupełniają dietę. Więc ...

dawno temu

Makijaż oczu zielonych

... piękno. Przeczytaj poniższy artykuł, a znajdziesz w nim wiele ciekawych informacji na temat makijażu oczu zielonych. ... piękno. Przeczytaj poniższy artykuł, a znajdziesz w nim wiele ciekawych informacji na temat makijażu oczu zielonych. Jaki ...

dawno temu

Zielony groszek

... Ten rodzaj kulinarnego dodatku doceniamy przede wszystkim ze względu na jego formę. Zielone kuleczki wkomponowane w sałatę, bulionową galaretkę czy mięsne danie zawsze wyglądają niezwykle ozdobnie ... zielonego pojawiły się ponoć w XVI wieku we ...

dawno temu

Efektowny pstrąg w zielonym majonezie

... . Pstrąg w zielonym majonezie wygląda bardzo efektownie, a smakuje doskonale. Oczywiście możesz go przygotować również na codzienny obiad. ... . Pstrąg w zielonym majonezie wygląda bardzo efektownie, a smakuje doskonale. Oczywiście możesz go ...

dawno temu

Zielony groszek w diecie dziecka

... Kiedy maluszek skończy 6 miesięcy, można wprowadzić do jego jadłospisu zielony groszek. Jest lekkostrawny i normuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Stanowi częsty składnik przecierów i zupek dla niemowląt. Jakie posiada wartości ...

dawno temu

Zielona herbata poprawi twoje zdrowie!

... Korzyści zdrowotne wynikające z regularnego spożywania zielonej herbaty są doskonale znane i od wielu lat wykorzystywane na całym świecie. Być może miałaś już okazję spróbować napar przyrządzony ... z liści zielonej herbaty. Jeżeli nie stałaś ...

dawno temu

Zielona herbata na odchudzanie

... Jeżeli w najbliższym czasie zamierzasz pozbyć się kilku dodatkowych kilogramów, zielona herbata może ci pomóc w osiągnięciu tego celu. Substancje zawarte w tym napoju skutecznie przyspieszają proces ... przemiany materii oraz zmniejszają apetyt. ...

dawno temu

Działanie zielonej herbaty

...  Walory zielonej herbaty doceniają szczególnie mieszkańcy Azji, gdzie ten rodzaj używki stosowany jest od wieków. Co więcej, dla chińczyków jej picie to filozofia życia! Zielona herbata wytwarzana ... popularnej green tea? Zielona herbata dla ...

dawno temu

Zielona kupka niemowlaka

... , jasna, ciemna – to wszystko ma znaczenie. Czy zielona kupka u niemowlaka powinna wzbudzać niepokój? Czy za pojawienie się zielonego koloru odpowiadają zmiany patologiczne? ... Kupka niemowlaka to dla wielu rodziców jeden z wyznaczników tego, ...

dawno temu

Zielona glinka - dlaczego warto ją stosować?

... Rynek zalewa nas najróżniejszymi kosmetykami, jedne z nich tworzone są z tego co na ziemi, inne z tego, co pod nią. Ten drugi przypadek dotyczy zielonej glinki. Jakie są jej zastosowania? Czy zielona ... glinka pomaga w odchudzaniu, a może ...

dawno temu

Jak zrobić maseczkę z zielonej herbaty i brzoskwini

... Jeśli lubisz świeży zapach brzoskwini, maseczka z niej zrobiona będzie idealna dla ciebie. Dodaj do tego bogatą w antyoksydanty zieloną herbatę, a powstanie idealna i co równie ważne, niedroga maseczka peelingująca. ... Jeśli lubisz świeży ...

dawno temu

Dlaczego warto pić zieloną herbatę?

... Według tajwańskiej badaczki, wypicie jednej lub więcej filiżanek zielonej herbaty, może przeciwdziałać skutkom palenia w postaci raka płuc, szczególnie jeśli chodzi o nałogowych palaczy, którzy nie są genetycznie podatni na wykształcenie tego ...

dawno temu

Powiązane Tematy