Napój z kofeiną zamiast kawy? Zastanów się, pijesz składnik nawozów sztucznych

W napojach kofeinizowanych znajduje się groźny dla zdrowia kwas ortofosforowy.

Kiedy czujemy się znużeni lub mamy za sobą nieprzespaną noc, chętnie sięgamy po napoje z dodatkiem kofeiny, łudząc się, że postawią nas na nogi. Tymczasem zawartość popularnej substancji pobudzającej jest w nich mniejsza niż np. w czekoladzie. Szklanka kawy zawiera 150 mg kofeiny, herbata czarna – 65 mg, a zielona – 31 mg. Tabliczka czarnej czekolady dostarcza aż 70 mg kofeiny, zaś szklanka coli tylko 23 mg.

W napojach kofeinizowanych znajduje się kwas ortofosforowy (E338) – regulator kwaśności, który powoduje, że nie czujemy słodkiego smaku. Stosuje się go także do produkcji leków, nawozów sztucznych czy odkamieniaczy armatury ciepłowniczej. Za jego pomocą odrdzewimy stare monety, zaś z organizmu wypłuczemy wapń i zaburzymy metabolizm.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

 

 

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Fenomenalne KREACJE OSCAROWE, które przeszły do historii Pierwszy taki poród w historii. Matka prosi o ANONIMOWOŚĆ Jak powstają skórzane meble? Jednym z etapów jest moczenie w krowim moczu Program do sporządzania portretów przestępców stworzył IDEAŁ PIĘKNA Sądzisz, że jesteś dobrym człowiekiem? Jeden test i odpowiedź nie będzie oczywista Drogocenne właściwości KASZY. Jej kaloryczność po ugotowaniu zmniejsza się ponad pięciokrotnie Brutalne OKALECZANIE DZIEWCZYNEK wciąż praktykowane! Prawnie jest zabronione Te nasiona leczą imponującą liczbę różnorodnych dolegliwości. Wystarczy zalać je wodą lub uprażyć Zatrważające dane: w ciągu pięciu lat połowa osób wraca do nałogu Uważaj na ZIELONE KOKTAJLE. Mogą być szkodliwe dla nerek Polki nie potrafią się odchudzać? Dlaczego diety nie działają? Najzdrowsza WODA to ta Z KRANU. Pij zamiast mineralnej i nie gotuj