Napój z kofeiną zamiast kawy? Zastanów się, pijesz składnik nawozów sztucznych

W napojach kofeinizowanych znajduje się groźny dla zdrowia kwas ortofosforowy.

Kiedy czujemy się znużeni lub mamy za sobą nieprzespaną noc, chętnie sięgamy po napoje z dodatkiem kofeiny, łudząc się, że postawią nas na nogi. Tymczasem zawartość popularnej substancji pobudzającej jest w nich mniejsza niż np. w czekoladzie. Szklanka kawy zawiera 150 mg kofeiny, herbata czarna – 65 mg, a zielona – 31 mg. Tabliczka czarnej czekolady dostarcza aż 70 mg kofeiny, zaś szklanka coli tylko 23 mg.

W napojach kofeinizowanych znajduje się kwas ortofosforowy (E338) – regulator kwaśności, który powoduje, że nie czujemy słodkiego smaku. Stosuje się go także do produkcji leków, nawozów sztucznych czy odkamieniaczy armatury ciepłowniczej. Za jego pomocą odrdzewimy stare monety, zaś z organizmu wypłuczemy wapń i zaburzymy metabolizm.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

 

 

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Została striptizerką, bo znudziła ją praca! Nietypowy toast weselny w wykonaniu RAPUJĄCEJ ŚWIADKOWEJ Taylor Swift odwiedziła CHORE DZIECI w szpitalu! Zakonnik uczy internautów, jak zrobić CROISSANTY Oto, co dzieje się w płucach palacza! Eksperyment fizyka i... Marcina Prokopa Co mogą jeść kobiety karmiące piersią? "Kolka dziecka nie jest związana z dietą matki" Jak było naprawdę? HISTORIE KOBIET kontra rzeczywistość Polka nazywana "najszybszą babcią świata". Zdobyła Mont Blanc mając 68 lat Poprawia pamięć, koncentrację, wspomaga leczenie nałogów. Czym jest trening BIOFEEDBACK? Jak NIE PRZYTYĆ po rzuceniu palenia. Kilka rad Tak powstaje popularny "eliksir młodości". Sekret drogocennego olejku arganowego Jak POLSKIE GWIAZDY poprawiają urodę? Oto najczęstsze zabiegi