Napój z kofeiną zamiast kawy? Zastanów się, pijesz składnik nawozów sztucznych

W napojach kofeinizowanych znajduje się groźny dla zdrowia kwas ortofosforowy.

Kiedy czujemy się znużeni lub mamy za sobą nieprzespaną noc, chętnie sięgamy po napoje z dodatkiem kofeiny, łudząc się, że postawią nas na nogi. Tymczasem zawartość popularnej substancji pobudzającej jest w nich mniejsza niż np. w czekoladzie. Szklanka kawy zawiera 150 mg kofeiny, herbata czarna – 65 mg, a zielona – 31 mg. Tabliczka czarnej czekolady dostarcza aż 70 mg kofeiny, zaś szklanka coli tylko 23 mg.

W napojach kofeinizowanych znajduje się kwas ortofosforowy (E338) – regulator kwaśności, który powoduje, że nie czujemy słodkiego smaku. Stosuje się go także do produkcji leków, nawozów sztucznych czy odkamieniaczy armatury ciepłowniczej. Za jego pomocą odrdzewimy stare monety, zaś z organizmu wypłuczemy wapń i zaburzymy metabolizm.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

 

 

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Tak powstaje żywność z puszki. Testerzy smaku co dwie godziny sprawdzają produkcję Pani Aleksandra została brutalnie zgwałcona. Po skandalicznym wyroku przerywa milczenie Jak powstają CZEKOLADOWE JAJKA? Jak brzmią różne języki dla OBCOKRAJOWCA? Przyczyny braku ochoty na seks po porodzie Nigdy nie wchodź do wody bez rozgrzewki Polacy na bakier z wodą i mydłem. "Co 10. rodak NIE MA SZCZOTECZKI do zębów" SZYMON MAJEWSKI parodiuje teledysk Nataszy Urbańskiej! Mroczne oblicze ANJI RUBIK w teledysku Black Atlass Jakie PRAWA ma kobieta wracająca do pracy po URODZENIU DZIECKA? Toksyczne elektrośmieci szkodzą zdrowiu człowieka. Te są najgroźniejsze Dziewięć filmów EROTYCZNYCH na warszawskiej Pradze!