Napój z kofeiną zamiast kawy? Zastanów się, pijesz składnik nawozów sztucznych

W napojach kofeinizowanych znajduje się groźny dla zdrowia kwas ortofosforowy.

Kiedy czujemy się znużeni lub mamy za sobą nieprzespaną noc, chętnie sięgamy po napoje z dodatkiem kofeiny, łudząc się, że postawią nas na nogi. Tymczasem zawartość popularnej substancji pobudzającej jest w nich mniejsza niż np. w czekoladzie. Szklanka kawy zawiera 150 mg kofeiny, herbata czarna – 65 mg, a zielona – 31 mg. Tabliczka czarnej czekolady dostarcza aż 70 mg kofeiny, zaś szklanka coli tylko 23 mg.

W napojach kofeinizowanych znajduje się kwas ortofosforowy (E338) – regulator kwaśności, który powoduje, że nie czujemy słodkiego smaku. Stosuje się go także do produkcji leków, nawozów sztucznych czy odkamieniaczy armatury ciepłowniczej. Za jego pomocą odrdzewimy stare monety, zaś z organizmu wypłuczemy wapń i zaburzymy metabolizm.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

 

 

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

PRZYJACIEL do ŁÓŻKA. Kontrowersyjna aplikacja podbija Polskę Kobiety giną za zgodą rodziny. Krwawe prawo nazywa to mordami honorowymi Polacy mają dość rodzinnych wakacji. Czym kuszą oferty dla singli? Jakie konsekwencje może mieć całkowite zrezygnowanie z CUKRU? Częsty błąd posiadaczek cery tłustej. Wybierają niewłaściwy KREM Męska płodność jest CORAZ GORSZA? Ameryka ją znienawidziła. Co stało się z "matką chrzestną ateizmu"? PRAWIE POŁOWA CIĘŻARNYCH z niedoborem ważnego pierwiastka. To niebezpieczne dla dziecka Ukradli URNĘ Z PROCHAMI własnego dziadka! Myśleli, że to narkotyki Problemy z tarczycą i PRZYSADKĄ MÓZGOWĄ? Te zaburzenia zaobserwujesz podczas okresu Wystarczy 15 minut, by zregenerować siły Polka została mistrzynią świata w FITNESSIE!