Składniki:
* 1 budyń o smaku waniliowym
* 250 g masła lub margaryny
* 300 g cukru
* 5 jajek
* 2,5 szkl. mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 łyżki gęstej śmietany
* 300 g truskawek
* Beza:
* 4 białka jajek
* 200 g cukru
* sok z połowy cytryny
* 100 g płatków migdałowych
Jak przyrządzić?
Pianę wyłożyć na owoce. Posypać migdałami. Wstawić do nagrzanego do 175°C. Ciasto: Masło utrzeć z cukrem, dodawać kolejno jajka i mąkę zmieszaną z budyniem (proszkiem) i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać śmietanę. Ciasto powinno być gęste. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Na cieście ułożyć truskawki. Beza: białka ubić na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i sok z cytryny. Do piekarnika. Piec 40-45 minut.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Krysia :) |