Składniki:
1 l spirytusu, szkl. owoców (różnych - dodawać co 2 tygodnie), szkl. soku z czerwonej pomarańczy, cukier.
Jak przyrządzić?
Do gąsiorka wlać spirytus i szkl. truskawek, a potem dodawać jedną szklankę co 2 tygodnie, minimum 12 szklanek owoców. Na koniec dodać szklankę soku z czerwonej pomarańczy. Po 2 tygodniach zlać wszystko, zasypać cukrem owoce i postawić w ciepłym miejscu do rozpuszczenia cukru. Zlać sok alkoholowy i dolać alkohol wcześniej przygotowany.
Potrzebne przybory:
gąsior lub głęboki słój
Uwagi:
Ważne jest to żeby dolać alkohol do syropu alkoholowego a nie odwrotnie. Przydatność do spożycia ok. roku, ale bardzo dobre.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | lulek |