Składniki:
0,5 szkl. mleka,
1,5 szkl. cukru,
25 dag mleka w proszku,
1 cukier waniliowy,
1 łyżka kakao,
12,5 dag masła roslinnego lub margaryny,
wafle - andruty (niekoniecznie),
bakalie (niekoniecznie).
Jak przyrządzić?
Do garnka wlać mleko, wsypać cukier zwykły i waniliowy. Postawić na ogniu i gotować przez 10-15 minut, od czasu do czasu zamieszać. Następnie dołożyć kakao i gotowac mieszając przez cały czas, ok. 3-4 minuty. Zdjąć z ognia i wsypać przez sitko mleko w proszku. Dołożyć masło i dokładnie wymieszać. Chwilę jeszcze gotować, mieszając cały czas. Zdjąć z ognia i wlać do formy. Poczekać aż wystygnie i włożyć do lodówki aby stężała. Smacznego!
Uwagi:
Podczas dokładania masła można dołożyc bakalie (ja tego nie robię). Czekoladę można wylać na formę, która jest wyłożona waflem. Po wylaniu przykryć drugim. Łatwiejsze do zjedzenia, bo ta czekolada nigdy nie będzie tak sztywna jak ta ze sklepu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dla jednych dużo a dla innych mało ;-) |
Kaloryczność | badzo wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Aniula |