Składniki:
Ciasto:
- 4 żółtka
- pół szklanki cukru pudru
- 3 szklanki mąki tortowej
- kostka margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka łyżek śmietany (jeśli ciasto jest bardzo kruche i ciężko je zagnieść).Krem-0,5 litra śmietany kremówki 36% (ale z 30% też wyjdzie)-pół szklanki cukru pudru- 2 opakowania śmietanfixu Polewa karmelowa:-puszka słodzonego mleka skondensowanego-10 dag orzechów włoskich
Jak przyrządzić?
Ciasto:
Z podanych składników zagniatamy ciasto i pieczemy dwa placki w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Po przestudzeniu przkładamy ciasto kremem. Uwaga, ciasto jest bardzo kruche.
Krem:
Kremówkę ubijamy przez chwilę w wysokim garnku, gdy zacznie gęstnieć wsypujemy cukier puder i śmietanfixy. Ubijamy dalej do całkowitego zgęstnienia. Przełożone ciasto polewamy gorącym karmelem.
Polewa karmelowa:
Do garnka wkladamy puszkę skondensowanego mleka. Zalewamy ją wodą i gotujemy na wolnym ogniu 2-2,5 godziny (im dłużej gotujemy, tym jest gęstsza). Podczas gotowania co pewien czas do garnka dolewamy wody, aby puszka cały czasa była w niej zanurzona w całości (najlepiej na garnek włożyć pokrywkę). Wygotowanie się wody kończy się niestety wybuchem puszki i sufitem w ciapki. Po ugotowaniu zlac puszkę zimną wodą i gdy będzie na tyle chłodna, by nie parzyć w ręce, otwieramy ją i wylewamy na ciasto gorący karmel. Następnie rozsmarowujemy go łyżką na placku. Na wierzchu posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Uwagi:
Placek jest przepyszny i najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy spody pod wpływem masy i karmelu spulchnieją (u mnie ta sztuka sie jeszcze nigdy nie udała, bo ciasto znika w mgnieniu oka). Przepis znalazłam w "Ciasta na stół 4/99". Podaję go z własnymi uwagami, do których doszłam podczas wielokrotnych przygotowań placka karmelowego. Życze udanych wypieków i smacznego ;)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | Izara |