Składniki:
5 szklanek wody,
2 szklanki jogurtu naturalnego,
25 dag ryżu,
3-4 łyżki masła,
4 łyżki dobrego, czerwonego wina,
pomidor,
ogórek małosolny,
sól.
Jak przyrządzić?
Do wrzącej wody wrzuć umyty ryż, masło i sól. Pomidora i ogórka obierz ze skórki, wyjmij pestki, pokrój w kostkę i wrzuć do zupy, gotując na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. Jogurt rozprowadź kilkoma łyżkami gorącego wywaru i gdy zupa lekko przestygnie, wlej go powoli, ciągle mieszając. Przed nalaniem na talerze wlej do zupy czerwone wino.
Potrzebne przybory:
garnek, deska do krojenia, łyżka i nóż
Jak podawać?
Zawsze, gdy przetygnie. W końcu to potrawa na letnie dni :-)
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Mimoza |