Składniki:
1 kg bardzo dojrzałych bananów,
1 kg cukru,
3-4 krople spożywczego olejku miętowego,
kilkanaście listków świeżej mięty.
Jak przyrządzić?
Banany obrać i pokroić w kawałki o długości 2 centymetrów. Odłożyć 1/4 część owoców, a resztę przełożyć do dużego rondla i dodać cukier. Wymieszać i smażyć przez około 20-25 minut aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać miętę i olejek miętowy, dobrze rozmieszać i wrzucić odłożone wcześniej banany. Całość podgrzewać na małym ogniu, aż dodane kawałki bananów staną się półprzezroczyste. Gorący dżem przekładać do wyparzonych słoików, natychmiast zakręcać i pasteryzować przez 15 minut.
Potrzebne przybory:
duży rondel, deska do krojenia, nóż i łyżka, słoiki i nakrętki
Jak podawać?
Dżem idealnie smakuje podawany na chrupiących bułeczkach i tostach z masłem. Można także smarować nim naleśniki. Inne przepisy kuchenne i sposoby na przygotowanie domowych kosmetyków na stronie http://blizejnatury.org
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Mimoza |