Dżem bananowy z miętową nutą - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1 kg bardzo dojrzałych bananów,
1 kg cukru,
3-4 krople spożywczego olejku miętowego,
kilkanaście listków świeżej mięty.

Jak przyrządzić?

Banany obrać i pokroić w kawałki o długości 2 centymetrów. Odłożyć 1/4 część owoców, a resztę przełożyć do dużego rondla i dodać cukier. Wymieszać i smażyć przez około 20-25 minut aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać miętę i olejek miętowy, dobrze rozmieszać i wrzucić odłożone wcześniej banany. Całość podgrzewać na małym ogniu, aż dodane kawałki bananów staną się półprzezroczyste. Gorący dżem przekładać do wyparzonych słoików, natychmiast zakręcać i pasteryzować przez 15 minut.

Potrzebne przybory:

duży rondel, deska do krojenia, nóż i łyżka, słoiki i nakrętki

Jak podawać?

Dżem idealnie smakuje podawany na chrupiących bułeczkach i tostach z masłem. Można także smarować nim naleśniki. Inne przepisy kuchenne i sposoby na przygotowanie domowych kosmetyków na stronie http://blizejnatury.org

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Przybliżony koszt5 zł
Autor Mimoza

Dżem bananowy z miętową nutą: Podobne przepisy

Dżem bananowy z miętową nutą: wypróbuj również

Powiązane Tematy