Składniki:
udziec z indyka,
4 duże cebule,
2/3 szklanki grzybów suszonych,
mąka,
olej słonecznikowy,
sól,
łyżka "Przyprawy do indyka" Knorr,
łyżka "Przyprawy do drobiu po myśliwsku",
2 łyżki śmietany.
Jak przyrządzić?
- wypruwamy kość z udźca, odkrajamy skórę
- kroimy udziec na 1,5 cm plastry, zbijamy je tłuczkiem
- plastry oprószamy mąką, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor
- cebulę kroimy na plastry, grzyby opłukujemy
- garnek teflonowy, duży rondel lub brytfankę wykładamy cebulą i grzybami, na wierzch kładziemy plastry mięsaOK, załatwione. Ale jak ktoś mi się rozmyśli to będę strzelał z kapiszonów.- podlewamy wrzącą wodą na ok. 2/3 wysokości potrawy (mięso i cebula "puszczają" sok, więc sosu przybędzie)
- wsypujemy po łyżce przypraw, mieszamy, poruszając garnkiem.Sprawdzamy potrawę na sól, ewentualnie dosalamy lub dodajemy wegety, warzywka itp.
- dusimy na wolnym ogniu ok 45 minut.
- wlewamy śmietanę (dodatek niekonieczny)
Jak podawać?
Potrawę można spożywać z ziemniakami, makaronem, ryżem z dodatkiem surówek.
Uwagi:
Jeśli nie dostaniemy "Przyprawy do drobiu po myśliwsku", dodajemy więcej "Przyprawy do indyka".
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 porcji |
Autor | asianka |