Składniki:
1,5 kg sera,
4 budynie śmietankowe,
0,5 l śmietanki kremówki,
10 jaj,
2 szklanki cukru,
aromat cytrynowy,
ewentualnie rodzynki.
Jak przyrządzić?
Ser zmielić (ja idę na łatwiznę i kupuję gotowy w wiadereczkach), dodać cukier, 2 całe jaja, 8 żółtek, aromat i proszki budyniowe. Odzielnie ubić kremówkę i pianę z białek. Następnie delikatnie połączyć z serem. Tak przygotowaną masę przenieść na blaszkę wyłożoną pergaminem i piec w temp. 160 - 180st. Po upieczeniu można polukrować lub użyć dowolnej polewy.
Jak podawać?
Podawać bez obaw, bo z pewnością zostanie pochwalona. Życzę smacznego!
Uwagi:
Osobiście daję mniej cukru, bo ok. 1,5 szklanki (zawsze odrobinę mniej kalorii, bo sernik ma ich sporo). Sernik jest trochę drogi, ale od czasu do czasu można sobie pofolgować, zwłaszcza jeśli nadarzy się ku temu okazja, np. w postaci świąt.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Magdusia |