Składniki:
- kalafior
- szynka
- ser żółty
- majonez
- czosnek
- pieprz
- sól
- papryka łagodna i ostra
ilość wedle upodobania i preferencji smakowych
Jak przyrządzić?
Kalafiora (surowego!) podzielić na różyczki i drobno pokroić. Dodać pokrojony w małą kostkę ser i szynkę oraz posiekany czosnek. Polać majonezem. Wymieszać. Dodać przyprawy do smaku (ja lubię pikantnie).
Jak podawać?
- jako sałatke, przystawkę,
- 15-30 min. po przyrządzeniu,
- najlepiej nie zostawiac do następnego dnia, bo kalafior, szczególnie kiedy pokroiliście też łodyżki, może zgorzknieć.
Uwagi:
- pamiętajcie, że kalafior musi być surowy!
- zamiast majonezu można dodać sos majonezowo-jogurtowy
- możliwe są też inne kombinacje przypraw wedle upodobania
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia/wysoka |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Dana |